Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


23.05.2018

Zadnja promjena 09:01:52 AM GMT

CMS, CMS program, CMS download

Cms (Content Management System) je program za samostalnim upravljanjem sadržaja na web stranicama. Drugim riječima cms je program gdje korisnik ili vlasnik web stranice samostalno mijenja sadržaj na njima, mijenja tekstove, slike, podstranice...
CMS se dijeli na dva osnovna elementa:

- administracijsko sučelje: sučelje vidljivo samo administratorima, u njemu se mijenja sadržaj i izgled web stranice. Pristupa mu se zadanim korisničkim imenom i lozinkom.

- korisničko sučelje: sučelje vidljivo svim posjetiteljima web stranice.

Pomoću CMS sustava za upravljanje web sadržajem mogu se napraviti određeni programerski zahvati bez znanja o programiranju. Postoje razni moduli koji omogučuju odlična programerska rješenja koja će Vašu stranicu učiniti atraktivnijom za sve posjetitelje. Sadržaj mijenjate sami kad god to želite, ako dobro svladate administracijskim sučeljem ne morate dodatno plačati održavanje web stranice. Administracisko sučelje u CMS-u mora se naučiti u detalje ukoliko se želi imati potpuna sloboda za samostalnim upravljanjem.
Svaka web stranice može biti CMS sustav, moramo sami procijeniti koliko će se često mijenjati sadržaj na web stranici. U slučaju česte promjene sadržaja preporuka je imati CMS sustav. Najpoznatije CMS aplikacije su : Joomla, WordPress i Drupal.  U njima se vrši kompletna administracija CMS-a. Preko njihovog administracijskog sučelja može se napraviti kompletna web stranica  od samog izgleda do kompletnog sadržaja.

CMS je posljednjih godina postao jedan od glavnih alata za izradu web stranica, CMS rješenje u samom startu je skuplje od klasičnih HTML stranica, ali bitno je napomenuti što kod početka same izrade web stranice pomoću CMS sustava trošak nije toliko velik s obzirom da možete ubaciti sadržaja koliko želite.S vremenom taj početni trošak će vam se vratiti jer ćete uštedjeti na održavanju.

Već smo napomenuli da CMS preko svojih modula pruža odlična programerska rješenja po kojima možete biti prepoznatljivi svojim korisnicima i samim time sebi olakšati rad jer za korištenje modula ne morate imati znanja o programiranju. Tako dakle postoje moduli poput:


• Kalendar
• Galerija fotografija
• Vremenska prognoza
• Zadnji članci
• Komentari na tekstove
• Tko je online
• ...

Upute kako instalirati Joomlu možete pročitati u našem članku Joomla instalacija, a upute kako instalirati Wordpress pogledajte u tutorialu WordPress instalacija.