Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


25.04.2018

Zadnja promjena 11:01:52 AM GMT

Joomla instalacija, kako instalirati joomlu

Joomla je jedan od najboljih open source CMS alata za upravljanje web sadržajem, milijuni korisnika u svijetu koristi joomla aplikaciju za svoju web stranicu. U ovom tutorijalu pokazat ćemo instalaciju joomle:

1. Joomla zadnju verziju možete preuzeti na stranici http://www.joomla.org/download.html, uvijek pratite i preuzmite zadnju verziju joomle. Kada ste preuzeli joomla aplikaciju spremite je u mapu na vašem računalu zajedno sa ostalim materijalima koji su vam potrebni za izradu web stranice. Joomla će biti u ZIP formatu i kao takvu je nemojte raspakiravati jer ćemo to napraviti u cpanelu na serveru.


2. Prijavite se u cpanel sa korisničkim imenom i lozinkom koje ste dobili od vašeg hosting davatelja usluga.

3. Nakon što ste se uspješno prijavili, odaberete link File manager koji se nalazi u kategoriji Files, pojaviti će se novi prozor te nakon toga odaberite opciju Home Directory i opciju Show Hidden Files (dotfiles)
- kliknite na gumbić Go i otvoriti će se File Manager.

 

4. Ušli ste u prozor File managera i ovdje s lijeve strane odaberete mapu public_html i u nju se pozicionirate.

 

5. Nakon što vam se otvorila s desne strane mapa public_html vrijeme je da joomla aplikaciju prenesemo na server, odaberete u gornjem izborniku ikonu Upload.

 

6. Otvara se prozor u kojem joomlu prenesemo na server, kliknemo Pretraži i nakon što joomla završi upload vratimo se u public_html prozor.

 

7. U public_htmlu označimo ZIP datoteku od joomle i odaberemo u gornjem izborniku ikonu Extract i raspakiramo datoteku.

 

8. Nakon što smo uspješno raspakirali joomlu vraćamo se u glavni prozor cpanela i u kategoriji Databases odaberemo MySQL Databases gdje ćemo stvoriti bazu i korisnika.

 

9. Otvara se Create New Database prozor:

1. Stvaramo bazu i dajemo joj ime u prozoru New Database, ime neka bude kratko i čitljivo i kliknemo Create database, naziv baze ne smije biti duži od 6 znakova, pročitamo da smo kreirali bazu i vraćamo se u Create New Database prozor , puni naziv baze kor_ime_ime zapišemo u Notepad.

2. Stvaramo korisnika u kategoriji Add New User i obavezno mu preko linka Password Generator stvaramo lozinku, odaberemo Create User i obavezno puni naziv korisnika kor_ime_ime i lozinku zapisujemo u Notepad.

3. Kada smo stvorili bazu i korisnika, moramo korisnika dodjeliti bazi. To radimo u kategoriji Add User to Database, odaberemo bazu i korisnika koje smo u prethodna dva koraka stvorili i kliknemo na  link Add, ulazimo u prozor gdje označimo kućicu Alll privileges i vraćamo se u Create New Database prozor i time potvrđujemo korisnika bazi, još jednom napomena da se svi korisnički podaci s punim nazivima zapišu u Notepadu.

 

10. Ovdje završavamo sa Cpanelom i otvaramo novi prozor u Internet pregledniku i upisujete u Adress bar ime vaše domene ili ime vaše web stranice www.ime_vase_stranice.hr i ako ste sve prethodne korake dobro napravili pojavit će se joomla početak instalacije, ukoliko se ne pojavi dobro provjerite jesu li prethodni koraci dobro napravljeni. U prvom koraku joomla instalacije odabiremo jezik po želji i odaberemo Dalje...

 

11. Nakon odabira jezika provjerava se ispravnost zadanih pravila i ukoliko svi kao na slici odaberemo Dalje...

 

12. U ovom koraku prihvačamo nakon što smo pročitali joomline upute korištenja i odaberemo Dalje...

 

13. Nakon pročitanih uvjeta korištenja u ovom koraku upisujemo korisničke podatke iz cpanela, otvaramo Notepad u koji smo ih zapisali i upisujemo kako je zadano uz napomenu da upisujemo puni naziv korisnika i baze, ne samo ime koje smo mi stavili nego zajedno sa cpanel imenom i odaberemo Dalje...

 

14. Ukoliko ste sve točno napisali u ovom koraku odaberete Dalje...

 

15. U ovom koraku upisujemo :

Naziv Sajta: ime vaše stranice,

Vaš E-mail: vašu mail adresu,

Admin šifra: lozinku s kojom ćemo pristupati joomla administraciji, lozinku također zapisati i u Notepad i preporuka da lozinka bude dugačka sa puno različitih znakova.

Link instalacija primjera odaberemo po želji, ako ga odaberemo joomla će nam instalirati template sa cijelom njegovom strukturom zajedno sa pluginovima i modulima i odaberemo Dalje...

 

16. Pojavit će nam se poruka da izbrišemo instalacijsku mapu od joomle,  vraćamo se u cpanel > File manager > public_html i izbrišemo installation mapu, uz installation mapu izbrišemo i joomla ZIP datoteku zbog memorije na serveru.

 

17. Nakon što smo izbrisali zadanu mapu odaberemo Administracija i pristupamo joomla Administraciji.