Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


25.04.2018

Zadnja promjena 11:01:52 AM GMT

WordPress instalacija, kako instalirati WordPress

WordPress je CMS sustav koji služi za izradu web stranica. WordPress nudi odlična programerska rješenja. U ovom tutorialu pokazat ćemo instalaciju WordPressa.

1. WordPress CMS aplikaciju preuzmete sa stranice http://wordpress.org/download/ u ZIP formatu.

2. Kreirate novu mapu i u nju spremite ZIP datoteku.


3. Raspakirajte zip datoteku i unutar nje vam se nalazi wordpress mapa, nju otvorite i sav sadržaj unutar nje preko vašeg ftp poslužitelja prebacite na server u glavnu serversku mapu public_html ili www.

4.Kada ste završili s prebacivanjem sadržaja na server vrijeme je za kreiranje baze i korisničkog imena. Kako biste kreirali bazu i korisničko ime morate ući u cpanel administraciju. Ulazite preko linka www.vasa_domena.hr/cpanel i unesete korisničko ime i lozinku koju ste dobili od vašeg Hosting davatelja usluga

 

5. Kada ste ušli u cpanel administraciju odaberete MySQL Databases u kategoriji Databases.

6. Otvara se Create New Database prozor:

1. Stvaramo bazu i dajemo joj ime u prozoru New Database, ime neka bude kratko i čitljivo i kliknemo Create database, naziv baze ne smije biti duži od 6 znakova, pročitamo da smo kreirali bazu i vraćamo se u Create New Database prozor , puni naziv baze kor_ime_ime zapišemo u Notepad.

2. Stvaramo korisnika u kategoriji Add New User i obavezno mu preko linka Password Generator stvaramo lozinku, odaberemo Create User i obavezno puni naziv korisnika kor_ime_ime i lozinku zapisujemo u Notepad.

3. Kada smo stvorili bazu i korisnika, moramo korisnika dodjeliti bazi. To radimo u kategoriji Add User to Database, odaberemo bazu i korisnika koje smo u prethodna dva koraka stvorili i kliknemo na  link Add, ulazimo u prozor gdje označimo kućicu ALL PRIVILEGES i vraćamo se u Create New Database prozor i time potvrđujemo korisnika bazi, još jednom napomena da se svi korisnički podaci s punim nazivima zapišu u Notepadu.

 

7. Ovdje završavamo sa Cpanelom i otvaramo novi prozor u Internet pregledniku i upisujete u Adress bar ime vaše domene ili ime vaše web stranice www.ime_vase_stranice.hr i ako ste sve prethodne korake dobro napravili pojavit će se wordpress početak instalacije, ukoliko se ne pojavi dobro provjerite jesu li prethodni koraci dobro napravljeni.

8. U ovom koraku odaberete Create a Configuration File.

 

9. Pročitajte upute za daljnji tijek instalacije i odaberete Let s go.

 

10. U ovom koraku upisujete podatke o bazi i korisničkom imenu, napomena. upisivati puni naziv baze i korisničkog imena. Nakon uspješnog unosa odaberete Submit.

 

11. U ovom koraku odaberete Run the install.

 

12. Nakon što su podaci od baze uspješno uneseni slijedi konfiguracija pristupa administraciji:

- U Site Title dajete ime stranice,

- default username je admin,

- U polje Password obavezno stvoriti čvrstu lozinku.

- u polje Your E-mail napisti svoju e-mail adresu

Nakon unosa sve dobro prekontrolirati i odabrati Install WordPress.

 

13. Nakon uspješnog unosa pojavit će se poruka da je WordPress uspješno instaliran i možete pristupiti administraciji.

 

Ukoliko želite WordPress na hrvatskom jeziku pogledajte naš tutorial WordPress hrvatski.