Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


25.04.2018

Zadnja promjena 11:01:52 AM GMT

CSS uvod, uvod u CSS

CSS (cascading style sheet) je stilski jezik koji koristimo za uređivanje HTML dokumanta. CSS je isto kod koji trebamo odlično poznavati da bi što bolje mogli uređivati HTML dokumente,  primjer pisanja CSS koda:

Prvo napišemo tekst u paragrafu unutar Html koda:

<p>ovdje ide tekst za HTML dokument</p>

Napisanom tekstu primjenimo CSS svojstva:

<style type="text/css">
p {
color: green;
text-align:center;
}
</style>

ovdje ide tekst za HTML dokument

p- označava vrijednost za paragraf
color- svojstvo koje želimo primjeniti na paragraf unutar HTML dokumenta
green- vrijednost svojstva
text-align- svojstvo koje želimo primjeniti na paragraf unutar HTML dokumenta
center- vrijednost svojstva


kao što ste primjetili bitno je u CSS odrediti svojstvo, znači što točno želimo primjeniti na HTML dokumentu, pozadinsku boju, font, boju teksta i njegovu vrijednost. Sav tekst se stavlja između dvije zaobljene zagrade i mora se paziti na točnost samih znakova u kodu jer ako jedan znak krivo stavimo, željena promjena se neće primjeniti.

CSS pravila na HTML dokumentu primjenjujemo na dva načina:

Prvi način je pomoću Unutarnje CSS datoteke gdje sve naredbe se vide direktno u HTML kodu.
Drugi način je pomoću Vanjske CSS datoteke gdje se sva svojstva pišu u zasebnoj datoteci i nisu direktno vidljiva u HTML kodu nego se pomoću posebnog linka HTML i CSS povezuju.

Dreamweaver program za izradu web stranica kao sam stvara CSS kodove, dovoljno je samo u properties panelu odrediti određeno svojstvo bilo u unutarnjem ili vanjskom CSS-u i program će sam generirati kod sa svim potrebnim znakovima. Ali bitno je napomenuti da se CSS kod mora odlično poznavati jer kao i kod HTML koda greška koja se dogodi na web stranici najlakše se uoči preko koda , ponekad program sam po sebi stvori grešku i odličnim poznavanjem koda grešku možemo odmah ispraviti. O CSS-u ćemo još govoriti u sljedećim člancima, ali bitno je da odmah počnete svladavati kodove. Otvorite si notepad i kombinirajte HTML i CSS i kada svladate poznavanje kodova primjena CSS-a u samom programu biti će rutina.