Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


25.04.2018

Zadnja promjena 11:01:52 AM GMT

Kako napraviti web stranicu, izrada internetskih stranica, izrada web stranica, pravljenje web stranice

Ovo je članak za početnike u web dizajnu, odlučili ste se baviti web dizajnom ili želite izraditi web stranicu sebi ili prijatelju. U ovom članku ispričat ćemo vam što je sve potrebno da počnete. Izrada web stranica nije nimalo lagan posao, web dizajn obuhvaća širok spektar područja, prije svega potrebno je odlično poznavanje informatike, ali ne samo kako upaliti i ugasiti računalo ili kako se pretražuje na internetu neki sadržaj nego puno više od toga. Trebate biti kreativni, dobro vladati grafikom, puni dobrih ideja i najviše puno vremena. Kada savladate sve tehnike web dizajn možete raditi internet stranicu za bilo koga bio to tarot, astrologija, hosting, stolarija, bijela tehnika, web shopovi i drugo. Iskustvom ćete postati sve kreativniji i vaše stranice će izgledati s vremenom sve ljepše i ljepše.

Izrada internetskih stranica, izrada web stranica, pravljenje web stranice, web dizajn je zapravo grafičko uređivanje nekog sadržaja

Danas je jako bitno kako web stranice izgledaju i još važnije kako su optimizirane, pozicionirane na internetu. Prije nego se upustite u web dizajn otvorite internet preglednik i samo jedan cijeli dan pregledavajte web stranice, pregledajte ih stotine da si uopće stvorite sliku kako web stranica treba izgledati, za početak dok pretražujete zanemarite grafički izgled, promatrajte linkove, odnosno njihovu strukturu, poziciju, uočite što je zajedničko svim stranicama, što je to što svaka stranica treba imati bez obzira na temu ili izgled. Bitno je promatranje, promatrajte stranice po cijelom svijetu. Kada ste završili s promatranjem možete početi s osnovama bez kojih ne može niti početi. U ovom članku nabrojat ćemo najvažnije stavke kako bi izrada web stranica bila kvalitetna i profesionalna, a njihov detaljan opis možete pročitati u našim ostalim člancima.

Današnje web stranice dijele se na HTML stranice i na CMS stranice

Razlika u njima je to što je HTML uređivanje stranica preko HTML koda ili pomoću programa za uređivanje dok CMS sustav je sustav sa administracijom za samostalno uređivanje, naravno da su stranice i u CMS-u pisane preko HTML koda, samo što je sama administracija i uređivanje drukčija. Ako ste početnik i želite početi raditi web stranice obevezno počnite od HTML koda.

Za HTML ste sigurno već čuli ili možda vidjeli njegovu sintaksu pisanja. Ukoliko se prvi put susrećete sa HTML-om vidjet ćete hrpu znakova i nemojte se prestrašiti nego svaki taj znak učite polako.Otvorite notepad u vašem operativnom sustavu i polako upisujte HTML tagove i dobro izvježbajte njihovo značenje. Uz sam HTML najbitniji element je i CSS koji grafički uređuje tagove koje smo napisali u HTML-u.

Nemojte žuriti dok ne svladate HTML i CSS i to detaljno jer svakako daljnji rad isključivo ovisi o njima. Web dizajn se uči kroz cijeli život jer tehnologija intreneta je svakim danom sve veća i da bi opstali na tržištu morate pratiti nove tehnologije.

Ukoliko ste početnik u web dizajnu čeka vas rezdoblje u kojem morate svakodnevno po par sati vježbati elemente koji su potrebni za izradu web stranice, od same grafike pa do određenih skripti. Ukoliko smatrate da ne možete sami svladati web dizajn upišite tečaj za web dizajnera jer tečaj vam je dobra podloga za osnove da shvatite kako proces izrade web stranice funkcionira.