Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


25.04.2018

Zadnja promjena 11:01:52 AM GMT

Photoshop za uređivanje slika, fotoshop za uređivanje slika, programi za obradu slika, obrada fotografija

Rad sa slikama je nezaobilazan dio svake web stranice. Stranica bez slika je jednostavno prazna i grafički  lošije izvedena. Jedan od najboljih, ako ne i najbolji alat za rad sa slikama je Adobe Photoshop.

Photoshop uređivanje slika

Uvijek u razgovoru s klijentom  pokušajte doći do što više kvalitetnih slika. Tražite slike sitnih detalja predmeta, jer Vam se može dogoditi da ćete baš na svakom djelu strukture web stranice ubaciti, sliku, različitih dimenzija. Photoshop sa svojim mogućnostima nudi odličnu obradu svake fotografije. Ako uočite da klijent nema dobar izbor slika, a i ne barata dobro s fotografiranjem, stvar preuzmite u svoje ruke. Pošto temu projekta znate, prvo trebate povezati kojim detaljima bi ona pripadala, npr. ako radite temu projekta prijevoz tereta, znate da ćete slikati kamione, a ako je tema apartmani na moru slikat ćete plažu s morem.

 

 

Obrada fotografija

Prvo si pripremate slike, koje služe kao grafički izgled strukture stranice i neće pripadati galeriji slika na web stranici. To je najteži dio posla koji zahtjeva idealno fotografiranje kao i idealnu obradu te iste fotografije. Po današnjim standardima izrade web stranica, u header početne stranice se stavlja slika velikog formata koja predstavlja i prvi dojam samog dizajna.  Pri slikanju fotografija morate obratiti pažnju na mnogo detalja. Ako je tema dizajna prodaja ulaznih vrata, a na početnoj stranici headera želite veliku sliku samih vrata, pri fotografiranju odaberete zadani proizvod koji je najbolje pozicioniran  Morate paziti da to ne bude obična fotografija koju ćete samo umetnuti na stranicu, da iza nje nema nikakvih detalja poput ljudi ili brojeva koji bi nešto karakterizirali. Poslikajte isti objekt više puta kako bi kasnije imali više fotografija na raspolaganju za izbor. Nekada nećete upotrijebiti sve slike, ali što više slika imate na raspolaganju  odabir za samu stranicu je puno lakši. Nemojte fotografirati s mobitelima ili s običnim kućnim fotoaparatima. Za dobru sliku potreban  je kvalitetan fotoaparat koji će već pri samom slikanju samu sliku učiniti  jako kvalitetnom, što Vam uvelike olakšava posao obrade slika. Slike bi trebalo slikati u što većim rezolucijama kako bi Vam kasnije bilo lakše  izdvajati sitne detalje pri obradi slike. Kada ste od velike količine slika odabrali slike koje ćete koristiti za grafički izgled stranice te galerije slika, kreće njihova obrada.

Programi za obradu slika

Obrada fotografija slika vrši se preko odabranih programa. Tu preporučamo Adobe Photoshop CS5 i Adobe Fireworks CS5. U Fireworks-u  ste nacrtali grafički izgled web stranice, a u Photoshopu ste samu fotografiju obradili na taj način da ste ju prilagodili veličini stranice, nakon čega kreće njihovo spajanje. Obrađenu sliku importirajte u Dreamweaver i pozicionirate ju na željeno mjesto. Vrlo je važno da Vam boja strukture same web stranice ne odskače puno od boje same  fotografije,  i sve fotografije koje ćete koristiti kao grafički detalj na stranici moraju biti jednake boje.  Obrada glavnih fotografija, koje služe za grafički prikaz stranice moraju biti savršene, bez grešaka koje posjetitelji stranice mogu uočiti. Fotografije za galeriju slika se isto tako moraju obraditi i dovesti u standarde u širine stranice. Svaki red od prilike mora imati isti broj slika.  Ako je tema dizajna dosta teška i nema puno teksta, kvalitetnim odabirom slika i njihovom obradom dizajn može izgledati besprijekorno. Već smo napomenuli da Photoshop nudi alate za vrhunsku obradu fotografije, na vama je da to iskoristite.