Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


25.04.2018

Zadnja promjena 11:01:52 AM GMT

Što je Google Plus, Kako Napraviti Google+ Profil, G+ Upute i Postavke

Što je Google Plus?

Google+ je društvena mreža za razmijenu i upoznavanje dostupna korisnicima u cijelom svijetu. Cilj, odnosno namjera ovoga projekta je približiti i ujediniti ljude kroz aplikacije i dijeljenje društvenog sadržaja.

Dizajn, multi jezik, laka pristupačnost mreži, korisnicima i sadržaju te snalaženje na stranici potvrđuju kvalitetu i prikazuju viziju kompanije kao što je Google.

Google+ nastao je u lipnju 2011. godine kada je puštena probna beta verzija. U periodu od 3 mjeseca svaki od korisnika imao je mogučnost slanja pozivnica putem usluge gmail svojim prijateljima i poznanicima.

Od samog početka Google+ bilježi znatan rast i zainteresiranost od strane korisnika. Rezultat toga je registracija 10 milijuna korisnika u svega 2-3 tijedna. Do službene objave i puštanja mreže online krajem rujna 2011 godine potaknut rezultatima i anketama Google je napravio nekoliko sitnih promjena na svojoj društvenoj mreži.

Uz veliku popularnost koju je stekao u Americi i Europi, Google je nastavio sa radom i razvojem aplikacija te jasnim ciljem da osvoji istok zemlje, odnosno da se probije i osvoji tržište velike Azije te uhvati korak za vodećim društvenim mrežama.

 

Danas Google Plus broji nešto više od 400 milijuna korisnika od kojih je 100 milijuna svakodnevno aktivno na mreži.

Google Plus upute i postavke:

Kada se prijavite u svoj Google+ profil sa lijeve strane imate padajući izbornik od 10 kategorija.

Uz standardne postavke kao što su izrada albuma, umetanje slika, kontaknte informacije, biografija, postavke privatnosti nalaze se sljedeće kategorije:

Početna

Profil

Istraživanje

Događaji

Hangouti

Fotke

Lokalno

Krugovi

Igre

Više

 

Google+ Početna - Link početna je takozvani zid, odnosno stream vaše društvene mreže.

Ovdje se prikazuju i objavljuju svi postovi korisnika koje ste dodjelili u neki od svojih krugova. Također ovo je mjesto za pisanje vaših postova, ubacivanje slika, video materijala, linkova i objavu informacija koje želite djeliti sa drugima.

Kod pisanja i objave postova, slika odnosno neke od informacija imate mogučnost odrediti vidljivost posta. Sami određujete kome će post biti dodjeljen i vidljiv.

 

Google+ Profil – Kada se nalazite na linku Google Plus Profil na jednom mjestu imate uvid u sve svoje do sada objavljene informacije, bilo da se radi o slikama, videozapisima, postovima ...

Ovdje također uređujete i brišete stvari koje ste postavili na svoj profil.

Google+ IstraživanjeGoogle Plus Istraživanje je jako zanimljiva opcija na Google Plusu koja kroz stream nudi korisniku mjesta, slike odnosno informacije za koje Google smatra da bi vam mogle biti zanimljive.

Kako funkcionora opcija Google Istraživanje?

Temeljem dosadašnjeg pretraživanja i objave postova, slika i komentara na svom Google+ profilu, Google analizira i prepoznaje vaše interese i automatski vam dodjeljuje najinteresantnije sadržaje na mreži.

Jedna od vrlo bitnih i važnih napomena je da pišete što kvalitetnije postove i recenzije bilo o mjestu ( gradovi i države ), objektima kao što su ( restorani, hoteli ) ili o nekim važnim kulturnim ili znamenitim činjenicama ili događajima. Google+ to voli i prepoznaje. Time ćete doći na listu prijedloga i vaš profil biti će vidljiv i postavljen kao prijedlog milijunima korisnika koje zanima upravo ono o ćemu pišete.

Google+ Događaji – Kroz link Google Plus Događaji možete kreirati neki događaj u živo ili izraditi javni događaj.

Događaji služe za djeljenje, objavu i prezentaciju nečega što je vama važno i bitno.

Ako izradite Javni Događaj sadržaj i pojedinosti biti će vidljivi svim korisnicima. Oni također mogu gledati slike i videozapise kao i komentare te se uključiti u sami događaj.

Izradom Događaja uživo dodjeljujete popis korisnika koje želite da sudjeluju u njemu. Samo pozvani korisnici mogu sudjelovati u događaju i pratiti ga uživo, komentirati i djeliti fotografije. Svim ostalim korisnicima omogućen je samo pregled sadržaja i informacija koje su trenutno aktivne.

 

Google+ Hongouti - Google Plus Hongouti je besplatan online videochat na Google Plusu gdje možete komunicirati uživo, preko web kamere s najviše 9 osoba istovremeno na bilo kojem mjestu, u bilo koje vrijeme.

 

Google+ Fotke – Opcija Google Plus Fotke nudi upravljanje vašim albumima i fotografijama koje ste postavili na svoj G+ profil. Korisnicima Android i iOS mobilnih telefona omogućeno je automatsko slanje i dijeljenje slika sa svojih mobitela. Također svaku sliku možete tagirati odnosno oznaćiti kako bi vas prijatelji, poznanici i ostali korisnici lakše i brže prepoznali i pronašli.

 

Google+ Lokalno - Link Google Plus Lokalno dosta je sličan linku istraživanje. Na temelju svih rezultata i osobina vašeg profila ova opcija korisnicima olakšava, otkriva i nudi pojedina mjesta i informacije o lokaciji koju upišete.

 

Google+ Krugovi - Google Plus Krugovi složeni su skup svih vaših korisnika sa kojima dijelite i pratite važne i zanimljive informcije. Svaki vaš poznanik ili prijatelj mora biti dodjeljen u jedan ili više krugova kako biste održavali vezu. Maksimalan broj korisnika u krugu je 5000 bez obzira koliko imate krugova.

Krugove možete brisati i izrađivati. Također imate mogučnost promjene naziva pojedinog kruga.

Ako želite, svakom krugu možete dodjeliti i opis.

Osobe koje se nalaze u vašem krugu možete podjeliti javno kako bi ih i drugi korisnici prihvatili u svoj krug.

Osobe koje nisu u vašem krugu prihvaćate tako da mišem dođete do imena te osobe. Pojaviti će se opcija prati. Tu odaberete krug u koji želite postaviti osobu.

Ako osobu želite ukloniti, izbrisati ili blokirati, odaberite opciju Krugovi. Pronađite osobu koju želite ukloniti i kliknite na njeno ime. Zatim odaberite i odredite daljnji slijed.

 

Google+ Igre - Google Plus Igre iz mjeseca u mjesec postaju sve raznovrsnije i popularnije. Ako se želite pridružiti milijunima i postati novi Google Plus igrač kliknite na link Igre.

Dobro došli u svijet zabave i igara sa pregršt opcija, mogučnosti i zanimljivog sadržaja.

Šaljite pozivnice, djelite rezultate i igrajte omiljene igre sa svojim krugovima.

 

Google+ StraniceGoogle Plus Stranice kategorija je namjenjena poslovnim korisnicima te korisnicima sa idejom i željom za promidžbu sadržaja bio on informativan ili u svrhu zabave.

Google+ trenutno dopušta izradu stranica u 5 kategorija:

Proizvod ili robna marka

Tvrtka, ustanova ili organizacija

Lokalna tvrtka ili mjesto

Umjetnost, zabava ili sport

Ostalo

Stranice su slične profilu ali uz dosta ograničenja.

Jedna od zanimljivih stvari kod stranica svakako je gumbić +1, što obićan profil nema. On je na G + ono što je gumbić like na Facebooku.

Ako se odlučite na izradu stranice zapamtite da dodavanje osoba nije moguće. Svaka stranica ima mogučnost dodavanja samo drugih stranica.

Isto tako sa stranicama nemate pristup igrama i nije moguće pristupiti videopozivima odnosno Hangoutu.

Ako nemate vremena za održavanje stranice, a ona vam je jako bitna, imate mogućnost dodjeliti Upravitelja. To je korisnik kojega odredite da ima pristup upravljanja prema vašoj stranici i sadržaju.

Stranicu možete povezati sa svojom web lokacijom ako imate npr firmu ili posjedujete web stranicu.

Ovime smo u kratko došli do kraja osnovnih postavki Google Plus društvene mreže. Ne zaboravite naravno da ovo nisu sve mogučnosti koje ova mreža ima i dopušta. Stjecanjem iskustva i svakodnevnim radom na G+ otkriti ćete zanimljive tajne i opcije Google Plus svijeta.