Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


23.05.2018

Zadnja promjena 09:01:52 AM GMT

Kako pronaći i saznati moj oib putem weba ili sms-a

Od siječnja 2009. godine počeo se uvoditi OIB, danas vam je potreban pri svakoj predaji bilo kakve dokumentacije, za otvaranje računa u banci, upisa na fakultet, izdavanje pokaza i sl. Prije nego što krenete čitati dio kako pronaći i saznati moj OIB putem weba ili sms-a, bilo bi dobro da pročitate dio i o samom značenju OIB-a.

OIB ili osobni identifikacijski broj  je identifikacijska oznaka svakog hrvatskog državljanina i svake pravne osobe kojoj se sjedište nalazi u Republici Hrvatskoj. OIB je zamijenio matične brojeve fizičkih i pravnih osoba, sastoji se od 11 znamenki i jedinstven je što znači da ne postoje dvije osobe sa istim identifikacijskim brojem. Osobni identifikacijski broj je javan i ne sadrži nikakve privatne podatke, pošto je određen slučajnim odabirom.

 

Kako pronaći i saznati moj oib putem weba za fizičke osobe

Za pristup uvidu u OIB kliknite ovdje. Nakon što vam se otvori stranica koja je prikazana na slici slijedite naše upute.

Odabir je na fizičkoj osobi i to je u redu. Nadalje vam slijedi MBG (lijevo polje) u kojem upisujete svoj matični broj, ukoliko trenutno ne znate matični broj možete upisati samo broj osobne iskaznice (polje desno). Zatim upisujete svoje prezime i ime. Nakon toga vas traži da prepišite zadani tekst, slova koja vam se prikažu upišite u zadnje polje i kliknite opciju traži.

Kako pronaći i saznati moj oib putem weba za pravne osobe

Za pristup uvidu u OIB kliknite ovdje. Nakon što vam se otvori stranica koja je prikazana na slici slijedite naše upute.

Odabir je na pravnoj osobi i to je u redu. U zahtjevu slijedi MB (lijevo polje) u kojem upisujete matični broj ili umjesto toga pod MBS (desno polje) možete upisati matični broj subjekta. Nakon toga upisujete naziv firme. Sljedeće što vas traži je da prepišete zadani tekst, slova koja vam se prikažu upišite u zadnje polje i zatim kliknite opciju traži.

Kako pronaći i saznati moj oib putem sms-a za fizičke i pravne osobe

Saznati OIB putem sms-a možete tako da upišete jedinstveni matični broj građana (JMBG) ili matični broj pravne osobe (MB) putem SMS poruke i pošaljete na broj 61642. Nakon toga stići će vam poruka u kojoj možete vidjeti OIB. Cijena SMS poruke sa uključenim PDV-om iznosi 0,84 kn.