Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


23.05.2018

Zadnja promjena 09:01:52 AM GMT

Domena, registracija domena, hr domene

Domena (domain) je jedinstveni naziv stranice na internetu npr. www.imedjelatnosti.hr. Domena je "zapravo IP adresa", samo što je komplicirano pamtiti brojeve pa se domena piše i tekstom, za to je zaslužan DNS (Domain name system) koji prevodi brojeve u riječi. Domena je zapravo adresa servera na internetu kojeg pozivamo kada upisujemo ime. Domene se dijele na:

Globalne, internacionalne: .com, .biz, .org, .net, .edu

Nacionalne: domene koje predstavljaju određenu državum, za Hrvatsku je .hr, za Bosnu .ba

Odabir imena domene je jako bitan u svijetu interneta

Ako imate veliku tvrtku naravno da će ime domene biti po nazivu tvrtke, ali i tu treba par stvari pojasniti. Nije pravilo da ime domene bude identični naziv tvrtke ali tu treba biti oprezan, ako imate obrt koji se zove „soboslikarska radnja Pero Perić“ naravno da nečete dati identično ime domene kao obrta nego ćete skratiti ime, sada dolazimo i do miješanja imena domena sa SEO-m odnosno sve što možete staviti na vašu stranicu kao dobru ključnu riječ iskoristite pa tako ime domene povežte sa vašom djelatnosti kao ključnu riječ , bilo bi idealno kada bi ime domene bila jedna riječ koja povezuje vašu djelatnost, jer domene koje imaju jednostavan naziv lakše su za direktan upis korisnicima interneta. Ime domene je isto dio marketinga i velika je preporuka da za svoj obrt obavezno uzmete .hr domenu za domaće tržište i .com domenu jer je najpoznatija svjetska domena kao što je i net domena. U Hrvatskoj je .hr domena besplatna ako je istog naziva kao i vaša tvrtka, u suprotnom je naplatna. Nemojte tu štedjeti i uvijek uzmite .hr domenu za vašu djelatnost jer kako smo već naveli domena je veliki dio marketinga.

Registracijom domene se određuje i smjer marketinga same tvrtke, kako smo naveli u hrvatskoj imate na destke tvrtki preko kojih se možete odraditi registracija domene.


Hr domena se u Hrvatskoj može zakupiti kod svakog hosting davatelja usluga

Da biste zakupili .hr domenu ne morate po internetu trošiti vrijeme tražeći najbolji web hosting. Ovu domenu možete zakupiti kod svakog davatelja hosting usluga. Prvo morate provjeriti  dali je željeno ime domene slobodno, kada ste domenu zakupili dobivate dokumentaciju koju šaljete u CARNet (Hrvatska akademska istraživačka mreža) koji potvrđuje vašu domenu. CARNet je službeni registar za prijavu domena i jedina je institucija kao takva. Većina imena dobrih domena na Hrvatskih domena je zauzeta, imena poznatih svjetskih domena na tržištu ima vrijednost i po nekoliko milijuna dolara. Svakim danom poznavanje interneta i informatike je u velikom porastu pa tako i samih korisnika interneta i prava je utrka na tržištu domena za dobrim unikatnim nazivom. Ako za vašu djelatnost je i slobodno dobro ime domene obavezno ga registrirajte kao vaše jer svakim danom nestaju dobra imena i ako je nešto sad slobodno za minutu možda neće biti.